Nieuws 

Volgende fase voor flink aantal Zaanse woningbouwplannen

Gepubliceerd op 30 november 2023

Zaanstad zet een flinke stap vooruit in de woningplannen. De projecten Ecohof Noorderveer, Smeeke Ven en Poort Saendelft gaan een volgende fase in. Naast deze projecten in het MAAK.Noord gebied volgen er naar verwachting nog meer mijlpalen in grote bouwprojecten door heel Zaanstad.

Wethouder René Tuijn: ‘Het jaar 2023 was geen gemakkelijk jaar voor de bouwsector. Daarom is het heel mooi dat we deze projecten dit jaar nog een stapje verder kunnen brengen. Met de woningnood die er is, moeten we alles op alles zetten om de plannen rond te krijgen met ontwikkelaars en woningcorporaties. We willen woningen toevoegen aan Zaanstad. Maar net zo belangrijk is de kwaliteit, de betaalbaarheid en duurzaamheid van die woningen. Bovendien wil je de leefbaarheid niet onder druk zetten en rekening houden met maatschappelijke voorzieningen en ontmoeting tussen bewoners. Dat moet zorgvuldig worden uitgezocht en vastgelegd. We nodigen alle bewoners en belanghebbenden uit om goed mee te kijken en te denken, zodat we Zaanstad samen nog een stuk mooier kunnen maken.’

Plannen doorlopen een proces 

Om een bouwproject van de grond te krijgen, worden er uitgebreide procedures doorlopen. Van afspraken met marktpartijen, tot bestemmingsplannen en vergunningen. De projecten die deze en komende weken worden voorgelegd aan de gemeenteraad, zitten in diverse fases.

Voor het project Smeeke Ven ligt er een Ruimtelijk Programma van Eisen. Hierin staat aan welke eisen en voorwaarden de bouw moet voldoen. Voor het project Poort Saendelft wordt het ontwerpbestemmingsplan voorgelegd. In dit plan staat hoe de grond gebruikt mag worden. U kunt bijvoorbeeld denken aan waar woningen, tuinen, voorzieningen of groen geplaatst mogen worden. Ook staat in een ontwerpbestemmingsplan hoe hoog een gebouw mag worden. Omwonenden ontvangen een brief met informatie over het ontwerpbestemmingsplan. U krijgt dan ook de mogelijkheid om te reageren als u het ergens niet mee eens bent.

Luchtfoto van de huidige situatie aan de Smeeke Ven in AssendelftLuchtfoto van de huidige situatie aan de Smeeke Ven in Assendelft

Het project Ecohof Noorderveer bevindt zich ook in de ontwerpbestemmingsplan fase. Direct omwonenden van het bouwproject Ecohof Noorderveer ontvangen binnenkort een brief met meer met informatie over het bestemmingsplan. U krijgt dan ook de mogelijkheid om te reageren als u het ergens niet mee eens bent.

Meer nieuws over Noord

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl