Nieuws 

Plannen bekend voor nieuwbouw Durghorst

Gepubliceerd op 22 april 2021

Woningcorporatie Parteon, gemeente Zaanstad en buurtcentrum de Pelikaan maken een plan voor nieuwbouw op het Durghorstplantsoen in Krommenie. Na de de zomer van 2021 komt het verpleeghuis aan dit plantsoen leeg staan. Parteon, de eigenaar van het gebouw, zal het gebouw in de tweede helft van 2021 afbreken.

In Zaanstad hebben we een groot woningtekort voor alle woningzoekenden. Alle Zaankanters verdienen een eerlijke kans op een passende en betaalbare woning. Daarom moeten er komende jaren in heel Zaanstad 20.000 woningen bij komen. We willen zorgen voor een divers woningaanbod voor elke portemonnee.

Plannen nieuwbouw: woningen, buurtcentrum en cultuurzaal

Op de plek van het verpleeghuis komt nieuwbouw. In de plannen bestaat de nieuwe bebouwing uit ongeveer 44 woningen. Parteon zal de woningen gaan verhuren. Onderdeel van het plan zijn ook een nieuw buurtcentrum voor de Pelikaan en een lokale cultuurzaal. 

Tijdens de informatieavond op woensdag 21 april toonde de architect het huidige plan voor de Durghorst.

Bekijk hier de countouren van het nieuwe cultuurcentrum met bovengelegen woningen  

Lees hier het verslag van de informatiebijeenkomst Durghorst op 21 april 2021 (pdf) en de bijbehorende bijlage: Wensbeeld voor de maatschappelijke en culturele voorzieningen in Zaanstad Noord (pdf)

Cultuurzaal: kleine voorstellingen voor Krommeniërs

Er is in Zaanstad Noord behoefte aan een cultuurzaal voor kleine voorstellingen voor Krommeniërs (ca 150 stoelen). De nieuwe cultuurzaal zal ruimte gaan bieden aan repetities van zangkoren, uitvoeringen van culturele organisaties, lokale amateurverenigingen en scholen. De zaal kan ook worden gebruikt door de Pelikaan. De Pelikaan gaat het buurtcentrum en de cultuurzaal beheren.

 Gerbrand Borgdorff van Theateradvies liet op 21 april zien  welke zalen zijn bureau al gerealiseerd heeft en hoe de zaal in Zaanstad eruit zou kunnen zien.

Vervolg: wijziging bestemmingsplan, nieuw inrichtingsplan openbare ruimte en ontwerp gebouw

Na het zomerreces 2021 besluit de Zaanse gemeenteraad of ze geld beschikbaar stelt voor het bouwen van de cultuurzaal en het buurtcentrum.

Als het besluit positief is, dan zal in de tweede helft van 2021 een nieuw bestemmingsplan worden gemaakt voor de nieuwbouwplannen. Op het bestemmingsplan kunnen bewoners formeel inspreken. Ook wordt een nieuw inrichtingsplan voor het parkeren en groen op het Durghorstplantsoen gemaakt. Daarnaast zal een architect de plannen voor de nieuwbouw gaan uitwerken tot een ontwerp van het gebouw.

Vragen

Heeft u een vraag over de ontwikkeling? Neem dan contact op met Lizette Kok, projectsecretaris Gemeente Zaanstad (via MAAKnoord@zaanstad.nl)

Stuur een e-mail

Meer nieuws over Noord

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl