Medewerkers van de gemeente staan op meerdere plekken voor u klaar om met u in gesprek te gaan. Deel uw ideeën over verkeer, groen en woningbouw. Én hoor meer over de projecten en bouwplannen bij u in de buurt.
Wat waarderen inwoners van Zaanstad Noor aan hun eigen woonomgeving? En wat bepaalt volgens hen de identiteit van hun buurt of dorp? Om die vragen te beantwoorden heeft Team Erfgoed van de Gemeente Zaanstad een online vragenlijst gehouden onder de inwoners van Krommenie, Wormerveer, Assendelft-Noord en West-Knollendam. In dit bericht leest u meer over de uitkomsten van de vragenlijst.
Het oude dorpslint van Krommenie bestaat uit het Vlietsend, Zuiderhoofdstraat, Noorderhoofdstraat en de Vlusch. Het historische karakter van dit Lint willen we beschermen. Daarom is er een nieuw bestemmingsplan voor dit gebied opgesteld. Vanaf 23 maart ligt het ontwerpbestemmingsplan Lint Krommenie ter inzage.
In het centrum van Wormerveer, aan de Marktstraat 22 en het Krommenieërpad, staat het oude pand van basisschool de Toermalijn. De basisschool de Toermalijn is in de zomer van 2022 verhuist naar een nieuw schoolgebouw in de buurt. Het oude gebouw voldeed niet meer aan de huidige eisen. De locatie aan de Marktstraat 22 is sindsdien in eigendom van de gemeente en biedt mogelijkheden voor verdere ontwikkeling. Gezien de ligging in het centrum van Wormerveer zijn hier voldoende kansen toe.
Hoe kan gemeente Zaanstad inwoners en ondernemers beter betrekken bij haar ontwikkelplannen? Wij willen als gemeente graag actief aanwezig zijn in Zaanstad Noord en hebben daarvoor drie momenten in het jaar op het oog: januari, juni en september. Op maandagavond 30 januari organiseren we een inloopbijeenkomst bij De Admiraal, Dorpsstraat 1056 in Assendelft. U bent van harte welkom tussen 19.00 en 21.30 uur. Lees hier meer over in de onderstaande uitnodiging.
Voor de adviesgroep Participatie Gebied Noord zoeken we inwoners en ondernemers die samen met raadsleden en de gemeente gaan bepalen hoe we de buurt zo goed mogelijk kunnen betrekken bij de komende ontwikkelingen.
In Krommenie, tussen de Marslaan en de veenstromen Zuiderham en Noorderham, komen de Eilanden van Hain. Om de Eilanden van Hain op deze plek te kunnen bouwen is een bestemmingsplan nodig. Het ontwerpbestemmingsplan ligt tot en met 11 januari 2023 ter inzage. U kunt reageren op het plan door een zogeheten zienswijze in te dienen. Wilt u liever eerst meer informatie en de plannen voor de nieuwe wijk bekijken? Loop dan op 19 december tussen 17.00-18.30 uur binnen bij Sporting Krommenie aan de Marslaan 10 in Krommenie. Daar kunt u ook al uw vragen stellen over het plan.
De handtekeningen zijn gezet. In totaal gaan 198 sociale huurwoningen het nieuwbouwproject Zaankwartier in Wormerveer verrijken. Woningcorporatie Parteon en WormerWonen slaan de handen ineen en hebben samen grond aangekocht. De samenwerking tussen deze partijen zorgt ervoor dat de realisatie van in totaal drie woongebouwen werkelijkheid wordt. De sociale huurappartementen van Fijn Wonen, het woonproduct van Van Wijnen worden voor een groot deel in een woningfabriek gemaakt.
Donderdag 1 september organiseert Parteon samen met gemeente Zaanstad een inloopbijeenkomst voor het project Witte de With en omgeving. De inloop wordt gehouden op het kantoor van Parteon aan de Dick Laanplein 1 in Wormerveer. U kunt binnenlopen tussen 18.15 en 20.00 uur. Daar kunt u kennismaken met het projectteam en uw vragen stellen. We horen ook graag waar we volgens u rekening mee moeten houden rondom het project en de openbare ruimte.
OBAN BV werkt al langere tijd, in samenspraak met de gemeente Zaanstad, aan de ontwikkeling van het plan Overhoeken. Op donderdagavond 24 november organiseert OBAN een inloopavond, waar u de plannen voor Overhoeken kunt bekijken. U bent welkom tussen 19.00 en 21.00 uur in de kantine van atletiekvereniging Lycurgus aan de Jaap Bootpad 4 in Assendelft.
Op dinsdag 8 november 2022 zijn omwonenden en geïnteresseerden van harte welkom op de eerste bewonersbijeenkomst over de ontwikkeling van de PWN-locatie. Tijdens deze bijeenkomst leggen woningcorporatie ZVH en de gemeente Zaanstad het proces en de vervolgstappen voor de PWN-locatie aan u uit. En horen we graag welke ideeën, reacties en adviezen er zijn en welke zorgen er leven.
De komende jaren verandert Zaanstad Noord in een gebied waar het nog prettiger wonen, werken en recreëren is. Dat doen we met aandacht voor de geschiedenis van het gebied. Om een goed advies te geven over deze veranderingen en aanpassingen, wil Team Erfgoed graag weten wat u waardeert aan de wijk en buurt waar u woont. U kunt hiervoor een vragenlijst invullen.
Tijdens de Expeditie Zaanstad Noord vindt u niet alleen informatie over projecten van de gemeente, woningcorporatie of provincie. U komt er ook bijzondere initiatieven, bedrijven en mensen uit Zaanstad Noord tegen.
De eigenaar van voormalige garage aan de Esdoornlaan 40 te Wormerveer is voornemend de locatie te ontwikkelen naar woningen en heeft hiertoe een initiatief aangeleverd bij de gemeente aangeleverd. Het college van de Gemeente Zaanstad stelt aan de raad voor om een besluit over een startnotitie te nemen waarmee groen licht wordt gegeven voor de verdere planuitwerking. Zodra er een akkoord is gegeven op de startnotitie wordt de omgeving uitgenodigd voor een eerste participatiebijeenkomst en worden de plannen verder uitgewerkt.
Het ontwerpuitwerkingsplan gasfabriekterrein Krommenie is door het college vastgesteld. In 2020 koos een meerderheid van de buurtbewoners voor het ontwerp ‘de Rolreder’ van projectontwikkelaar VOF Horizon Ontwikkeling. De Rolreder bestaat uit 50 nieuwbouwwoningen waarvan 15 woningen bestemd voor sociale huur en 12 seniorenwoningen met een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte.
De complexen van Parteon aan de Witte de Withstraat, de Barendszstraat en de Houtmanstraat in Wormerveer Noord met als bouwjaar rond 1958 verkeren in slechte staat en voldoen niet meer aan de woonwensen van de huidige tijd. De complexen hebben cultuurhistorische waarden maar hebben geen monumentale status. Om een goede overweging te maken over renovatie of sloop-nieuwbouw heeft Parteon in samenwerking met de gemeente een afwegingskader opgesteld. Dit is voor Parteon aanleiding om een initiatief bij de gemeente in te dienen voor sloop nieuwbouw en verdichting.
Kreekstaete is een appartementsgebouw in de nieuwe wijk Kreekrijk. Gelegen tussen het landelijke buurtschap Busch en Dam, de provinciale weg en spoorlijn, het westelijk deel van Saendelft (Parkrijk), en sportpark De Omzoom. Het nieuwbouwplan Kreekrijk bevat in totaal ruim negenhonderd woningen, bestaande uit vrijstaande woningen, rijwoningen en twee-onder-een-kapwoningen. Maar ook vrije bouwkavels.
Gemeente Zaanstad wil het bedrijventerrein Mercurius in Krommenie veranderen in een aantrekkelijke gebied, waar plaats is voor bedrijven én woningen. In 2020 en 2021 is gesproken met de buurt. De ideeën en wensen die tijdens deze gesprekken zijn gedeeld, zijn gebruikt om een concept ruimtelijke visie te maken. Graag nodigen wij u uit om hierover met ons in gesprek te gaan op 5 juli.
Donderdag 23 juni van 19.00 – 21.30 uur zijn inwoners, ondernemers en organisaties uit Zaanstad Noord van harte welkom in Buurtcentrum De Lorzie in Wormerveer. Programmamanagers van het gebied MAAK.Noord en wijkmanagers van Wormerveer, Krommenie en Assendelft praten u bij over de ontwikkelingen in uw gebied. Ook staat de Omgevingsvisie 2040 op de agenda. Kom langs!
In 2005 is het PWN-terrein in Wormerveer door Woningcorporatie ZVH gekocht. ZVH wil graag 135 nieuwe woningen op het PWN terrein bouwen. Om dat te kunnen doen moet het PWN gebouw gesloopt worden. Maar het gebouw heeft een grote cultuurhistorische waarde en cultuurinstelling De Groote Weiver heeft een belangrijke maatschappelijke rol.
Aan de Tulpstraat in Wormerveer komt ruimte voor Ecohof Noorderveer: een duurzaam, sociaal en klimaatadaptief ecodorp met 23 woningen. Op deze plek komen 12 (sociale) huurappartementen en 11 grondgebonden koopwoningen. Gemeente Zaanstad verkoopt de grond aan inwoners die zich hebben verenigd in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).
Gemeente Zaanstad en Bunge willen dat er na de verhuizing woningen, bedrijven en voorzieningen komen op de vrijgekomen plek. Dat hebben ze vastgelegd in een intentieovereenkomst. Cultuurhistorische elementen blijven behouden en het streven is minimaal 30% van de woningen voor sociale huur en 25% grondgebonden woningen.
Gemeente Zaanstad en VOF Horizon Ontwikkeling (een samenwerking van Timpaan en Bot Bouw) hebben maandag 21 maart de koopontwikkelovereenkomst ondertekend voor het oude gasfabriekterrein in Krommenie, gelegen tussen de Zuidervaartdijk, Weiver en de Wilhelminastraat. Er ligt een plan voor 50 nieuwbouwwoningen, waarvan 15 voor sociale huur.
De gemeente Zaanstad wil graag dat Saendelft een veilige wijk is voor jong en oud. Een groot aantal professionals werkt elke dag in de wijk om incidenten te voorkomen en aan te pakken als er iets gebeurt. Samen met buurtgenoten kunnen we veel doen om de buurt zo veilig en prettig mogelijk te maken voor iedereen die er woont en werkt.
De plannen voor het Zaankwartier – het voormalige Meneba terrein – in Wormerveer zijn met het ontwerpbestemmingsplan weer een fase verder. Tot en met 30 maart 2022 liggen de plannen van de gemeente en de ontwikkelaar Coöperatie de Vlijt ter inzage en kunnen belanghebbenden reageren.
De provincie Noord-Holland, gemeente Velsen en NS hebben samen met partners, bedrijven en bewoners het concept Buitenpoorten getest in de periode april tot november 2019. Buitenpoorten zijn stations op het snijvlak van stad en land, die als startpunt gebruikt kunnen worden om van het buitenleven te genieten. Uit de pilot blijkt dat Buitenpoorten inspireert!
Op 28 november 2019 zijn omwonenden geïnformeerd over de ontwikkeling van het nieuwbouwproject ‘De parel van Zuid’ op de hoek van de Celebesstraat – Zuideinde – Dubbele Buurt in Wormerveer.
Het college van burgemeester en wethouders heeft de bestemmingsplannen Noordeinde Wormerveer en basisschool de Toermalijn vastgesteld. Er komen ongeveer 100 nieuwe woningen, waarvan ruim 30% sociale huur.
Begin september zijn studenten Bestuurskunde van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een onderzoek gestart naar vijf plekken in Zaanstad Noord. Hun onderzoek richtte zich vooral op de vraag hoe deze plekken moeten worden ontwikkeld. Afgelopen donderdag 17 oktober presenteerden ze hun eerste bevindingen aan team MAAK.Noord en wethouder Rita Noordzij. Er kwam een aantal leuke ideeën voorbij!
Woningeigenaren maken steeds minder gebruik van de subsidie voor funderingsonderzoek. Zaanstad past deze subsidie aan. Hiermee kunnen de eigenaren subsidie kiezen voor onderzoek óf subsidie voor maatregelen die horen bij funderingsherstel. Met deze keuze wil de gemeente woningeigenaren. die al sterke vermoedens hebben van een slechte fundering, helpen om de fundering te herstellen in plaats van te onderzoeken. De gemeenteraad neemt over dit voorstel in december een besluit.
De analysefase heeft zes speerpunten opgeleverd die als input dienen voor het toekomstbeeld: bereikbaarheid, nieuwbouw, maatschappelijke kracht, duurzaamheid, bedrijventerreinen en toerisme. Voor elk speerpunt liggen lastige dilemma’s op tafel. Over bereikbaarheid bijvoorbeeld: de verkeersdruk is in Zaanstad Noord is nu al nu fors. Hoe kan de gemeente bijdragen om de bereikbaarheid op peil te houden, ook als Zaanstad Noord nog verder groeit? Wat kunnen en willen andere partijen daarin betekenen? En wat kunnen en willen de bewoners zelf doen?
Op de plek van de fabrieken van Meneba in Wormerveer komt een nieuwe wijk: een bruisende buurt om te wonen, te werken en te recreëren. Op 8 oktober legden wethouder Songül Mutluer en ontwikkelaar Waterland Real Estate afspraken vast voor het ontwikkelen van dit bijzondere terrein. De herkenbare onderdelen, zoals Oude en Nieuwe Vlijt en de witte silo, blijven daarbij behouden en krijgen een andere bestemming.
Donderdag 5 september 2019 was de aftrap van een samenwerking tussen de Gemeente Zaanstad en de studie Bestuurskunde van de Hogeschool van Amsterdam. Het team van MAAK.Zaanstad Noord gaf in de raadzaal een presentatie over het MAAK programma en de studenten kregen hun opdracht uitgereikt. Ze gaan zich focussen op vijf plekken in gebied Noord en dan met name op de vraag hoe deze plekken moeten worden ontwikkeld.
De brug op de beoogde locatie over de Kerksloot naar de Militaireweg voor de gebiedsontwikkeling Eilanden van Hain in Krommenie komt er niet. Het blijkt niet mogelijk voor deze locatie een brug te ontwerpen die voldoet aan de ontwerpvoorwaarden van de gemeente.
Voor MAAK gebied Noord is een analyse gemaakt en gepresenteerd aan de raad. Eind mei heeft de gemeenteraad een besluit genomen over de Cultuurvisie. In beide trajecten kwamen vragen naar voren over de staat en toekomst van de sociaal-culturele wijkvoorzieningen in Zaanstad Noord. Om de vragen te kunnen beantwoorden vindt momenteel een onderzoek plaats.
Vanavond staat Meneba op de planning van een extra Zaanstad Beraad. Ontwikkelaar Waterland Real Estate (WRE) / v Wijnen geeft tezamen met de gemeente in het omgevingscarré een toelichting op de plannen. Raadsleden kunnen deze avond vragen stellen.
De Provincialeweg (N246) in Wormerveer tussen de Ned Benedictweg en de Noorddijk is van vrijdagavond 21 juni 20.00 uur tot maandagochtend 24 juni 5.00 uur afgesloten. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de A7 of de A9. Westknollendam blijft bereikbaar via de Industrieweg.
Op dinsdagavond 4 juni vertonen de Historische Vereniging Wormerveer (HVW) en het Gemeentearchief Zaanstad twee oude films over Wormerveer in buurtcentrum De Lorzie: een promotiefilm voor winkels aan de Zaanweg in Wormerveer (ong. 1930) en een film over Wessanen (ong. 1925).
Op 31 januari staat op de agenda van Zaanstad Beraad: de start procedure afwijken van het bestemmingsplan voor het bouwen van 39 appartementen met parkeergelegenheid hoek Celebesstraat/Zuideinde Wormerveer.
Veel bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden hebben tijdens de bijeenkomsten gedeeld waar zij mooie kansen voor de toekomst zien in hun buurt, of juist bedreigingen. Een van de onderwerpen dat veelvuldig aan de orde kwam was de behoefte aan woningen voor ouderen èn voor jongeren.
Vorig jaar is de bestaande 30 km-zone in het centrum van Wormerveer uitgebreid met het stuk Zaanweg tussen de Stationsstraat en de Marktstraat. De verkeersborden zijn al geplaatst, maar er moeten nog een aantal bijbehorende werkzaamheden worden uitgevoerd. Ook vindt er begin februari onderhoud plaats aan de strook tussen de Zaan en Zaanweg.
Het inrichtingsplan voor de nieuwe woonbuurt Bannehoven is gepresenteerd door de klankbordgroep. Er komen veel verschillende woningen: klein en groot, koop én huur. Dertig procent sociale huurwoningen. Woningen voor jongeren, startende gezinnen en senioren én ruimte voor nieuwe woonvormen zoals kangoeroewoningen.
Bewoners, ondernemers en organisaties in het noorden van Zaanstad kunnen in januari meedenken over de toekomst van hun wijk. Iedereen is welkom bij één van de in totaal vier bijeenkomsten in Wormerveer, Krommenie en West-Knollendam.
Studenten bestuurskunde van de Hogeschool van Amsterdam onderzochten openbare ruimtes voor jongeren in Krommenie en Wormerveer. Op donderdagmiddag 18 oktober presenteerden zij hun resultaten aan wethouder Natasja Groothuismink en ambtenaren in het stadhuis.
Begin september startten de eerstejaars studenten bestuurskunde van de Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met MAAK.Zaanstad een project over openbare ruimtes voor jongeren. Tien weken lang werken de studenten aan een plan met verbeterpunten.