Nieuws over MAAK.Noord

Meedenken over het Zaanstad Noord van 2040
Vier inloopbijeenkomsten in januari

Bewoners, ondernemers en organisaties in het noorden van Zaanstad kunnen in januari meedenken over de toekomst van hun wijk. Iedereen is welkom bij één van de in totaal vier bijeenkomsten in Wormerveer, Krommenie en West-Knollendam. 

Lees verder

Studenten HvA presenteren interventies openbare ruimte voor jongeren

23 oktober 2018
Studenten bestuurskunde van de Hogeschool van Amsterdam onderzochten openbare ruimtes voor jongeren in Krommenie en Wormerveer. Op donderdagmiddag 18 oktober presenteerden zij hun resultaten aan wethouder Natasja Groothuismink en ambtenaren in het stadhuis.

Lees verder

Fundering oliemolen De Vrijheid blootgelegd

23 september 2018
Tijdens werkzaamheden aan de Noorddijk in de Wormerveer, bij het complex van Brokking dat gesloopt wordt, zijn de resten blootgelegd van de fundering van oliemolen de Vrijheid die daar ooit stond.

 De molen werd in 1742 gebouwd als pelmolen, rond 1780 werd de molen ingericht als oliemolen. De Vrijheid werd in 1896 afgebroken en verplaatst naar Alkmaar om daar als meelmolen (De Wachter) dienst te doen. Daar werd de molen in 1918 gesloopt.

Bij het bericht van de Orkaan staat ook een filmpje!

Foto: de Orkaan


Opgravingen Provilysportpark 

20 september 2018
Het echte dorp van Asterix en Obelix is Krommenie! Op het voormalige Provilysportpark aan de Marslaan leggen archeologen de fundering bloot van iets wat zeer waarschijnlijk een Romeinse wachttoren is geweest. Dit was de meest noordelijke Romeinse militaire post van het Europese vasteland. Verder dan Krommenie zijn de Romeinen niet gekomen. Op 22 september kunnen nieuwsgierigen een kijkje komen nemen tijdens de open dag.

Lees het nieuwsbericht van het Noordhollands Dagblad

Opgravingen Provilysportpark

Studenten HvA aan de slag met openbare ruimte voor jongeren

11 september 2018
Begin september startten de eerstejaars studenten bestuurskunde van de Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met MAAK.Zaanstad een project over openbare ruimtes voor jongeren. Tien weken lang werken de studenten aan een plan met verbeterpunten. 

Zelf meedenken
Tijdens het project houden de studenten rekening met diverse belangen. Zo hebben jongeren belang bij een goed bereikbare ontmoetingsplek, waar zij met vrienden kunnen sporten en chillen. Anderzijds geven ouderen aan hier geen overlast aan te willen ondervinden. Om jongeren deze plekken aan te bieden en tegelijkertijd overlast te voorkomen, is de gemeente regelmatig in gesprek met de inwoners. Aan jongeren werd onder andere gevraagd mee te denken over de locatie en inrichting van de sport- en hangplekken.

Onderzoek
Tot op heden zijn diverse ontmoetingsplekken voor jongeren gerealiseerd. Aan de studenten de taak om te onderzoeken wat jongeren van hun leefomgeving en van deze plekken vinden, en hoe ze hier zelf meer betrokken bij kunnen zijn. 

Resultaat
Halverwege het project komt MAAK.Zaanstad langs op de Hogeschool van Amsterdam, zodat de studenten de mogelijkheid hebben om vragen te stellen. Op 1 november volgt een presentatie met de resultaten. Deze zijn onderdeel van de analyse die MAAK.Zaanstad in gebied Noord momenteel uitvoert.

De studenten verkenden samen met een Sociaal Wijkteam de gebieden in MAAK.Noord en konden vragen stellen.

Wormerveerse werkgroep blijft zich verzetten tegen ‘kolossaal’ bouwproject.

5 september 2018
Het bouwplan voor het terrein van de voormalige Wormerveerse Aanneming Maatschappij aan het Zuideinde en in de Celebesstraat in Wormerveer blijft op groot verzet in de buurt stuiten. Zaanstad.nieuws.nl bericht dat de werkgroep Zuideinde/Celebesstraat Wormerveer Hoogbouwvrij vreest dat de als kolossaal ervaren appartementengebouwen die daar gepland waren dreigen er alsnog te komen.

Lees het hele bericht op Zaanstad.nieuws.nl

Ga naar Zaanstad.nl