Nieuws 

Archeologisch onderzoek op de Eilanden van Hain

Gepubliceerd op 2 april 2024

Onder het voormalig sportpark bij de Eilanden van Hain zijn resten gevonden van bewoning uit de Romeinse Tijd. Er zijn bijvoorbeeld sporen gevonden van een gebouw waarvan we denken dat het een wachtpost was. Al in 2017 en 2018 is de eerste fase van archeologisch onderzoek uitgevoerd. Fase 2 van het onderzoek start in de week van 13 mei van dit jaar en duurt ongeveer 4 weken. Het archeologisch onderzoek is na fase 2 afgerond.

Als voldoende interessante vondsten gevonden worden, organiseren het onderzoeksbureau en de gemeente tijdens het archeologische onderzoek een open dag voor de buurt. Zo kan iedereen komen kijken wat er in de bodem verborgen heeft gelegen.  

Voorbereidende werkzaamheden zijn gestart 

Voordat het archeologisch onderzoek kan starten, dienen eerst een aantal voorbereidende werkzaamheden op het terrein te worden uitgevoerd, zoals het graven van een greppel, het maaien van de onderzoekslocatie en het verwijderen van struiken en een aantal bomen. Een deel van deze werkzaamheden is inmiddels klaar. De werkzaamheden worden uitgevoerd volgens ecologische gedragscodes en zorgplicht. Zo zorgen we ervoor dat we dat we de natuur zo min mogelijk storen.  


Een nieuwe plek voor bomen en struiken 

Tijdens de voorbereidende werkzaamheden is door de stichting achter de campagne ‘Meer bomen nu’ bekeken of we de te verwijderen struiken en bomen ergens anders in de gemeente kunnen planten. Een deel van de bomen en struiken zijn inderdaad gebruikt. We betrekken de stichting ook in het verdere traject van de Eilanden van Hain, als we groen moeten weghalenMeer informatie over de campagne ‘Meer bomen nu’ vindt u op www.meerbomen.nu.


Brug over de Kerksloot 

Achter de schermen werken we ook hard aan het vervolgonderzoek naar de brug over de Kerksloot. Er volgt nog een informatieavond voor de buurt. Tijdens de informatieavond vertellen we onder andere meer over de stand van zaken van het onderzoek. Deze bijeenkomst zal in mei of juni mei/juni plaatsvinden. Tegen die tijd ontvangen buurtbewoners een uitnodiging. 

Meer nieuws over Noord

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl