Nieuws 

50 nieuwbouwwoningen op gasfabriekterrein Krommenie

Gepubliceerd op 22 maart 2022

Gemeente Zaanstad en VOF Horizon Ontwikkeling (een samenwerking van Timpaan en Bot Bouw) hebben maandag 21 maart de koopontwikkelovereenkomst ondertekend voor het oude gasfabriekterrein in Krommenie, gelegen tussen de Zuidervaartdijk, Weiver en de Wilhelminastraat. Er ligt een plan voor 50 nieuwbouwwoningen, waarvan 15 voor sociale huur.

De Rolreder
In 2020 koos een meerderheid van de buurtbewoners van het oude gasfabriekterrein voor het ontwerp ‘de Rolreder’ van projectontwikkelaar VOF Horizon Ontwikkeling. De buurt is enthousiast over de participatie-aanpak en blij dat het kleinschalige van het buurtje behouden blijft.

De Rolreder bestaat uit 50 nieuwbouwwoningen waarvan 15 woningen bestemd voor sociale huur. Daarnaast omvat het ontwerp 12 seniorenwoningen met een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. De inrichting van de openbare ruimte rondom de woningen herinnert aan het verleden van de gasfabriek en biedt een aantal ontmoetingsplekken.

Rijke historie
Het oude gasfabriekterrein in Krommenie is een plek met een rijke historie. Tussen de 17e en de 19e eeuw zaten hier veel rolrederijen die zeildoeken maakten voor onder andere de scheepvaart. Daarna verrees er een gasfabriek. Rond 1970 startte de sloop van de gasfabriek en de gashouders.

Planning
Nu de koopontwikkelovereenkomst getekend is, volgt de bestemmingsplanprocedure. Na het vaststellen van het uitwerkingsplan kan de ontwikkelaar een omgevingsvergunning aanvragen. Naar verwachting worden de woningen in 2024 opgeleverd. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via https://www.rolreder.nl/

Impressie Rolreder Gasfabriekterrein Krommenie

Meer nieuws over Noord

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl