Nieuws 

Nieuwbouw Zaankwartier in Wormerveer gaat volgende fase in

Gepubliceerd op 16 juli 2021
Afbeelding

De ontwikkeling van het Zaankwartier, het oude Meneba-terrein in Wormerveer, gaat een nieuwe fase in. Zaanstad informeert de gemeenteraad over de voortgang en legt het beeldkwaliteitsplan voor. In dat plan staan de uitgangspunten voor de bouw van verschillende soorten woningen met voldoende ruimte voor bedrijvigheid en voorzieningen. Naar verwachting neemt de raad in september een besluit over het beeldkwaliteitsplan.

De ligging aan de Zaan, het groen en het unieke erfgoed met de typische industriële blikvangers worden zo goed mogelijk benut. Wessel Breunesse, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling: ‘Het terrein biedt prachtige kansen voor de stad. Met het beeldkwaliteitsplan leggen we vast welke elementen van dit historische terrein we willen bewaren voor de toekomst. Zodat de nieuwe bewoners en de bezoekers een doorkijkje houden naar de interessante geschiedenis van dit gebied.’

104 woningen en 568 appartementen

Er komen circa 104 woningen en 568 appartementen. Ruim de helft (55%) bestaat uit sociale huurwoningen, BKZ-woningen (Betaalbare Koopwoningen Zaanstad) en woningen met middelhoge huurprijzen. Wethouder Songül Mutluer (Wonen): “De betaalbaarheid is belangrijk en mooi dat we, o.a. met het concept Betaalbare Koopwoningen Zaanstad, ervoor zorgen dat het project ten goede komt aan Zaanse woningzoekenden.”

Wonen én werken

In een aantal woningen kan men wonen én werken. Ook wil de ontwikkelaar een woonzorgconcept realiseren, met zo’n 30 woonunits. Ook wordt gedacht aan kleinschalige werkunits, horeca en een kinderdagverblijf. Er is een supermarkt gepland en op silo America een hotel. Maar daarover moet nog besluitvorming plaatsvinden.

Wat weet u nog van Meneba?

Op meelfabriek.info vragen we Zaankanters naar mooie herinneringen, verhalen en oude foto’s van het terrein. Misschien zien we die terug in de uiteindelijke plannen, bijvoorbeeld in de naamgeving van gebouwen. 

Meer nieuws over Noord

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl