Nieuws 

Durghorst fase 2: 44 huurwoningen en buurthuis met cultuurpodium

Gepubliceerd op 18 december 2023

Het college van burgemeester en wethouders heeft 12 december ingestemd met project Durghorst Fase 2. Dit project ligt aan het Durghorstplantsoen in Krommenie. Er komen circa 44 huurwoningen door Parteon én een buurthuis met een cultuurpodium. Dit is een innovatief concept voor een ‘buurthuis nieuwe stijl’ bekend onder de werktitel ‘de Nieuwe Pelikaan’. De vervolgstap is dat het voorstel naar de raad gaat ter vaststelling en daarna volgt een ontwerp- en vergunningstraject om de bouw mogelijk te maken. 

De ontwikkeling aan het Durghorstplantsoen heeft als doel om zowel de cultureel-maatschappelijke voorzieningen als het woningaanbod van Krommenie te versterken en uit te breiden. Parteon wil met de huurwoningen inzetten op de doorstroom van senioren. De eengezinswoningen die zij daarbij achterlaten komen weer beschikbaar voor gezinnen. 


Ontmoeten en verbinden in ‘De Nieuwe Pelikaan’ 

Het ‘buurthuis nieuwe stijl’ is toekomstgericht met faciliteiten en programmering op het gebied van ontmoeting én cultuur. En met bijzondere aandacht voor jeugd en jongeren. De voorziening brengt ontmoeting en verbinding tussen verschillende doelgroepen en oude en nieuwe bewoners op gang. De bestaande (buurthuis)activiteiten en -initiatieven blijven bestaan. Aangevuld met nieuwe culturele en maatschappelijke initiatieven en activiteiten . Bijvoorbeeld schoolvoorstellingen, repetities van lokale amateurverenigingen, dj-workshops, buurtmaaltijden en andere activiteiten voor een breed scala aan doel- en leeftijdsgroepen. 

‘De Nieuwe Pelikaan’ kan op die manier een goede rol spelen bij het tegengaan van eenzaamheid. Culturele activiteiten brengen het onderling gesprek op gang, zorgen voor ontspanning en trots op de wijk, stimuleren de participatie en de (talent)ontwikkeling van de jeugd. Deze verbreding en verdieping vergroot het maatschappelijk rendement en de levensvatbaarheid en toekomstbestendigheid van de Pelikaan. 

Behoefte aan cultuur 

De behoefte aan een plek en podium voor cultuur in Zaanstad-Noord werd al in 2019 onderschreven en met de toevoeging van circa 5000 woningen in MAAK.Noord in de periode tot 2030 neemt die behoefte alleen maar toe. Stichting De Pelikaan is de beoogde exploitant van deze voorziening. Met hen is gewerkt aan een passend programma van eisen. ‘De Nieuwe Pelikaan’ is voor nu de werktitel; samen met de stichting zullen we kijken wat een pakkende nieuwe naam kan worden.

Woningbouw op huidige plek buurtcentrum de Pelikaan

Sinds 2019 werkt de gemeente met Parteon en de Pelikaan aan het project Durghorst Fase 2. Op de huidige locatie van buurtcentrum De Pelikaan aan de Kervelstraat is woningbouw voorzien.

Meer nieuws over Noord

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl