Nieuws 

Groene, duurzame woningen: Ecohof stap dichterbij

Gepubliceerd op 21 april 2022

Aan de Tulpstraat in Wormerveer komt ruimte voor Ecohof Noorderveer: een duurzaam, sociaal en klimaatadaptief ecodorp met 23 woningen. Op deze plek komen 12 (sociale) huurappartementen en 11 grondgebonden koopwoningen. Gemeente Zaanstad verkoopt de grond aan inwoners die zich hebben verenigd in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Wethouder Wessel Breunesse: ‘Ecohof is een inspirerend en uniek plan voor woningen in een groene omgeving. Ik ben erg enthousiast over dit Zaanse bewonersinitiatief voor het eerste Zaanse ecodorp. De initiatiefnemers gaan verder dan wat er moet op het gebied van duurzaamheid en klimaat met vernieuwende maatregelen voor bijvoorbeeld het opvangen van regenwater en het creëren van schaduw.’ Maandag 14 maart ondertekenden de initiatiefnemers en wethouder Wessel Breunesse de koop- en ontwikkelingsovereenkomst. Op 12 april is het Ruimtelijk Plan van Eisen (RPVE) vastgesteld door het college. Met de vaststelling van de RPVE wordt de volgende fase van de ontwikkeling gestart. Daarin wordt het ruimtelijk besluit opgesteld. 

Het gebouw is nu in gebruik als basisschool Toermalijn en als buitenschoolse opvanglocatie van Tinteltuin. Zodra de nieuwbouw van de nieuwe Toermalijn aan Noordeinde wordt opgeleverd, komt het schoolgebouw leeg te staan. Volgens de planning is dat in de zomer van 2022.

Duurzaam, circulair en klimaatadaptief 

De architect Eva Stache ontwerpt onder andere een watermanagementsysteem waarbij regenwater in de natte periode wordt opgevangen om in de droge periode te kunnen worden ingezet voor irrigatie. De woningen zijn energieneutraal en de gezamenlijke binnentuin wordt gebruikt om onder andere voedsel te verbouwen. Verder wordt er met natuurlijke zonneschermen gewerkt in de vorm van schuine pergola’s met begroeiing om woningen in de zomer koel te houden. In de winter, als de zon laag staat, verliest de begroeiing haar bladeren waardoor de woningen door de zon worden opgewarmd. Na realisatie van het project wordt een jaar lang gemonitord of de maatregelen de theoretische effectiviteit in praktijk ook waarmaken. 

Daarnaast wil Ecohof ook een verbindende en inspirerende plek zijn in de buurt. Breunesse: ‘De initiatiefnemers zijn al jaren met dit project bezig, ik heb veel waardering voor hun doorzettingsvermogen en het is een mooie stap dat we nu de koop- en ontwikkelingsovereenkomst kunnen ondertekenen.’

Kijk voor meer informatie op: Home - Ecohof Noorderveer 


Meer nieuws over Noord

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl