Nieuws 

Omgeving Zaanbrug geïnformeerd over plannen en bouw tijdelijke brug

Gepubliceerd op 26 mei 2021

Begin april maakte de provincie Noord-Holland de plannen bekend voor de vervanging van de huidige Zaanbrug en de locatie van de tijdelijke brug. Omdat de werkzaamheden impact hebben op omgeving, heeft de provincie samen met de gemeenten Zaanstad en Wormerland in april drie informatieavonden gehouden. Deze waren gericht op inwoners en ondernemers van de omgeving Lassiestraat, de Zaanweg en de inwoners rondom de Dubbelebuurt.

Daarnaast heeft er een algemene informatieavond plaatsgevonden. Heeft u deze gemist? U kunt de aflevering terugkijken via www.noord-holland.nl/zaanbrug. Daar leest u ook het laatste nieuws en vindt u achtergrondinformatie over de bouwplannen. 

Huidige Zaanbrug aan vervanging toe

In de zomer van 2022 start de provincie Noord-Holland in nauwe samenwerking met de gemeenten Zaanstad en Wormerland met de vervanging van de huidige Zaanbrug. De huidige brug is oud en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Door het plaatsen van de nieuwe brug kunnen schepen makkelijker de brug passeren. Dat levert als voordeel kortere wachttijden op voor het wegverkeer. Daarnaast wordt de nieuwe brug ook veiliger voor voetgangers en fietsers. 

Locatie tijdelijke brug

Om het verkeer tijdens de werkzaamheden aan de Zaanbrug een goede oversteek over de Zaan te bieden en omdat de oorspronkelijke omleidingsroute via de Ned Benedictweg voor een te hoge stikstofuitstoot zorgt, komt er een tijdelijke brug. Deze brug komt tussen Lassiestraat en de Zaanweg ter hoogte van de winkel Stelling Wonen. De brug wordt naar verwachting vanaf maart volgend jaar geplaatst en het verkeer kan de brug tegen de zomer van 2022 in gebruik nemen. 

Oproep voor mooie en bijzondere verhalen Zaanbrug

De provincie Noord-Holland is op zoek naar mooie of bijzondere verhalen over de Zaanbrug. Ging u daar vroeger altijd vissen met familie of vrienden, of weet u nog dat er tol werd geheven om de brug te passeren?  Staat de brug symbool voor uw eerste werkdag of liefde of heeft u hier op warme zomerdagen de sprong in het diepe durven wagen? We merken dat de Zaanbrug niet alleen een verbinding is tussen de pakhuizenwand van Wormer en het waterfront van Wormerveer, maar ook het beeldmerk van het stadsgezicht. Inwoners van Wormer en Wormerveer hebben over deze plek mooie verhalen en herinneringen. De provincie Noord-Holland hoort deze graag. Die verhalen willen we delen met de andere inwoners om op deze manier het komend jaar afscheid te nemen van de oude brug en we kunnen toeleven naar de nieuwe brug. 

Stuur uw herinnering, foto, filmpje of verhaal per email naar zaanbrug@noord-holland.nl

Foto uit 1926. De Zaanbrug krijgt een nieuw brugdek. De brug is door het toenemende verkeer te klein geworden en de dubbele Basculebrug wordt vervangen door een 12 meter lange enkelvoudige balansklep met elektrische bediening, Op de foto is men bezig met de bovenbouw (september 1926). Rechts de grote bok van Goedkoop te Amsterdam. Links staat politieman P. Pompstra.

Meer nieuws over Noord

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl