Nieuws 

Fabriek Bunge Loders Croklaan naar Hoogtij

Gepubliceerd op 30 maart 2022

Gemeente Zaanstad en Bunge willen dat er na de verhuizing woningen, bedrijven en voorzieningen komen op de vrijgekomen plek. Dat hebben ze vastgelegd in een intentieovereenkomst. Cultuurhistorische elementen blijven behouden en het streven is minimaal 30% van de woningen voor sociale huur en 25% grondgebonden woningen.

Wessel Breunesse: ‘Dit is een unieke kans voor de ontwikkeling van Wormerveer Zuid en Zaanstad. Op deze  prachtige plek aan de Zaan ontstaat in de toekomst ruimte – bijna 6 hectare - om te wonen, werken en recreëren. We kunnen een groen park aan de Zaan creëren en zo een nieuwe groene wijk ontwerpen. We hebben in de intentieovereenkomst vastgelegd dat minimaal 25 procent van het gebied onverhard zal zijn en dat er veel gebruik gemaakt gaat worden van hout. Mooie stappen op weg naar een duurzame, natuurinclusieve en klimaatadaptieve wijk!’

Gultuur en gemengd

Bunge en gemeente Zaanstad hebben een aantal intenties vastgelegd voor de toekomstige wijk aan de Zaan waarvan de bedoeling is dat de toekomstige koper van de grond deze samen met de gemeente zal gaan realiseren. Zo worden de cultuurhistorische elementen als het huisje van Vermeeren behouden. Het streven is dat minimaal 30% van de woningen sociale huur wordt en minimaal 25% van de woningen grondgebonden. En er komt ruimte voor starters, gezinnen met kinderen en ouderen.

Proces en participatie

Nu de intentieovereenkomst is ondertekend, kan Bunge de locatie verkopen en kan de gemeente Zaanstad straks de plannen verder uitwerken. Breunesse: ‘We staan aan het begin van een ingrijpend en kansrijk proces in Wormerveer. Daar willen we onze inwoners, ondernemers, de gemeenteraad en andere partners goed bij betrekken. Als de nieuwe eigenaar van het gebied bekend is, stellen we een startnotitie op. Daarin geven we een voorzet voor onder andere de manier waarop participatie plaatsvindt. Des te sneller we met elkaar kunnen dromen en nadenken over hoe dit gebied er in de toekomst uit gaat zien, des te beter.’

Daarna start de volgende fase waarin haalbaarheidsonderzoek plaatsvindt. Daarin wordt onder andere onderzoek gedaan naar de cultuurhistorie, naar de omvang van het park, naar de klimaatadaptieve en duurzame maatregelen, het mobiliteitsplan en de financiële haalbaarheid. Uiteindelijk wordt dan een Ruimtelijk Programma van Eisen opgesteld, dat aan het college en de raad wordt voorgelegd.

Foto met uitzicht op bedrijfsterrein Bunge Loders Croklaan

Meer nieuws over Noord

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl