Maatschappelijke kracht 

Gericht werken aan Maatschappelijke kracht

Wat houdt dat precies is, en wie doen dat? 


Speerpunt 3 van het Perspectief MAAK.Noord is 'Gericht werken aan de Maatschappelijke Kracht'. In de korte omschrijving lijkt het vooral te gaan om maatschappelijke voorzieningen. Maar het gaat vooral ook om relaties.

De maatschappelijke kracht is hoe de verschillende partijen in de samenleving elkaar kunnen vinden en samen een netwerk kunnen creëren dat er is voor mensen die dat nodig hebben. Dat is natuurlijk nog best wel een beetje onduidelijk. In Wormerveer Zuid is echter een mooi initiatief gestart om dit verhaal duidelijk te maken.

Vanuit de gezamenlijke kerken in Wormerveer werd geconstateerd dat in Wormerveer Zuid veel nieuwe en vooral ook jonge mensen zijn komen wonen. Het was echter niet duidelijk wat de behoeftes van deze nieuwe inwoners zijn aan ontmoeting, activiteiten en voorzieningen in de wijk. Vanuit het Sociaal Wijkteam is nu een stagiaire aan de slag gegaan met een onderzoek naar deze groep, “de millenials”.

In gesprekken over welke partners we nog meer zouden kunnen betrekken in het sociale netwerk van Wormerveer Zuid kwamen we uit bij basisschool de Mei en verpleeghuis Evean Acht Staten.

Burendag Wormerveer Zuid

Om deze samenwerking zichtbaar te maken in de wijk werd op 25 september Burendag Wormerveer Zuid georganiseerd.

Op het schoolplein van De Mei werden buurtbewoners, ouders en kinderen uitgenodigd om deel te nemen aan een speurtocht door de wijk. Deze speurtocht bracht de bewoners naar de Acht Staten. Daar zaten de bewoners van het verpleeghuis heerlijk in het zonnetje te genieten van al deze aanloop. Er werden ook samen spelletjes gedaan die werden begeleid door studenten van het ROC Sport&Bewegen.

Het Sociaal Wijkteam en Local Heroes gingen nog de huizen langs om mensen blij te maken met een plantje, gedoneerd door Flower Power op het Marktplein. Zo zijn bewoners, ondernemers, professionele instellingen en vrijwilligersorganisaties op 1 dag met elkaar verbonden en leren elkaar kennen. En zo ontstaat maatschappelijke kracht!

Collage Burendag Wormerveer ZuidCollage van de Burendag Wormerveer Zuid
Klik op de afbeelding om deze te vergroten. 

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl