Herontwikkeling Meneba Wormerveer

Meneba: nieuw levendig woon-werkgebied 


Plannen uitgewerkt voor fabriekscomplex

Op de plek van de fabrieken van Meneba in Wormerveer komt een nieuwe wijk: een bruisende buurt om te wonen, te werken en te recreëren. Op 8 oktober legden wethouder Songül Mutluer en ontwikkelaar Waterland Real Estate afspraken vast voor het ontwikkelen van dit bijzondere terrein. De herkenbare onderdelen, zoals Oude en Nieuwe Vlijt en de witte silo, blijven daarbij behouden en krijgen een andere bestemming.  

Buurtpleintjes en ontmoetingsplekken aan de Zaan

Er komen 622 woningen en 7.400 m2 aan voorzieningen, kantoorruimte, horeca en mogelijk ook een supermarkt. Wethouder Songül Mutluer: ‘Het wordt een plek met verschillende soorten woningen, bedrijvigheid en veel ruimte voor ontmoetingsplekken aan de Zaan. Tussen de gebouwen komen buurtpleintjes. Zo maken we gebruik van de prachtige ligging aan het water.’

Betaalbaar en duurzaam

Betaalbare huizen zijn in het plan heel belangrijk. Zeker 40% betaalbare woningen, waaronder 30% sociale huur en 10% BKZ-woningen (Betaalbare Koop Zaanstad) is de afspraak. Daarbij komt nog eens 25% middeldure huur. De rest  is vrije sector. In totaal gaat het om 152 grondgebonden woningen, 68 lofts en 402 appartementen. Duurzaamheid speelt een hele grote rol bij alle onderdelen van het plan.

Voor de laatste keer Meneba bezoeken? Meld u aan via de ontwikkelaar

Over een maand stopt het gebruik van de fabriek. Veel mensen werkten bij Meneba en daarvóór bij  Wessanen en Laan. Oud-werknemers en andere belangstellenden kunnen een kijkje komen nemen om terug te kijken op de geschiedenis én vooruit te blikken. Wilt u daarvan gebruikmaken? Stuur dan een e-mail naar de ontwikkelaar: info@waterlandre.nl en zet erbij ‘interesse bezoek Meneba’ of klik op onderstaande link.

Ik wil graag kijken!

Luchtfoto van het Menebacomplex en de ZaanHet Menebacomplex aan de Zaan vanuit de lucht (Klik op de afbeelding voor een grotere versie)
 Artist impression van de voorlopige plannen met MenebaDe eerste ideeën voor het complex vanaf bijna dezelfde plek (klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Mooi resultaat dankzij snelle samenwerking tussen gemeente en ontwikkelaar 

In april dit jaar sloten Zaanstad en Waterland Real Estate een intentieovereenkomst. Dankzij een  intensieve samenwerking is nu de anterieure overeenkomst al aan de beurt. 

Ontwikkelaar Feike Siewertsz van Reesema: “We hebben nauw met de gemeente samengewerkt in wekelijkse scrumsessies. Zo hebben we in vier maanden tijd al deze uiteenlopende zaken vast kunnen leggen. Normaal duurt zo’n proces gemiddeld 1 tot 1.5 jaar.”


Nog wel rekening houden met onduidelijkheid rond stikstof

Zaanstad wil voortmaken met de woningbouw vanwege het grote tekort op de woningmarkt en de kans die dit terrein biedt. Tegelijkertijd zijn er landelijke ontwikkelingen op de stikstofdepositie waarvan de uitwerking nog niet volledig te overzien is. Feike Siewertsz van Reesema: “We hebben goede hoop dat er straks groen licht is, maar blijven realistisch. Daarom hebben we in de anterieure overeenkomst met verschillende scenario’s rekening gehouden.”

Wethouder Songül Mutluer: “In Zaanstad lopen we hier tegenaan, net als in heel Nederland. Richting het Rijk nemen we hier ook stevig stelling in, want de onduidelijkheid rondom stikstof kost tijd terwijl we met een enorme woningnood te maken hebben.”

Ondertekening anterieure overeenkomst  
8 oktober  2019Foto met projectteam Meneba met gemeente en ontwikkelaar


op de foto: De Vlijt De Vlijt

Op de foto: het Menebacomplex vanaf de straatMeneba Wormerveer

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl