Herontwikkeling Meneba Wormerveer

Meneba: nieuw levendig woon-werkgebied 


De voormalige meelfabriek in Wormerveer kent een lange geschiedenis. De eerste bebouwing dateert uit 1858 en in de loop der jaren is de fabriek uitgegroeid tot een kenmerkend industrieel complex met een mix van monumentale en nieuwe gebouwen. Op dit moment gaat Meneba een nieuwe tijdsfase in met een gewijzigd gebruik. De gemeente Zaanstad en de coöperatie De Vlijt, eigenaar van het complex, hebben in oktober 2019 een anterieure overeenkomst getekend voor herontwikkeling van het complex. 

Wonen en werken aan de Zaan
Er zal een nieuw inspirerend woon- werkgebied ontstaan, gelegen aan de Zaan en nabij het natuurgebied Wormer- en Jisperveld. De locatie biedt ruimte voor circa 650 woningen, waarvan 40%  betaalbare huur- en koopwoningen, 15% middeldure huurwoningen en het resterende deel vrijesectorwoningen. Daarnaast wordt er ruimte gegeven aan stedelijke en maatschappelijke voorzieningen als horeca en kleinschalige kantoor en detailhandel. 

De uniciteit van het terrein en de betekenis die de fabriek heeft gehad voor de streek vormen het uitgangspunt voor de herontwikkeling. Een aantal herkenbare gebouwen, waaronder de Oude Vlijt (1898) en de Nieuwe Vlijt (1911) zullen behouden blijven en krijgen een nieuwe bestemming. De ontwikkelaar wil de omgeving, de omwonenden en ondernemers zo goed mogelijk betrekken in het herontwikkelingsproces. 




Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?


Op de website meelfabriek.info vindt u meer informatie en wordt een platform geboden om mee te denken. 

In de zomer van 2020  zijn de meningen van bewoners en ondernemers in de omgeving van het Meneba-terrein gepeild door middel van een enquete. De resultaten daarvan kunt u daar ook downloaden.

Website www.meelfabriek.info

Luchtfoto van het Menebacomplex en de ZaanHet Menebacomplex aan de Zaan vanuit de lucht (Klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Afbeelding  van Mecanoo architecten: hoe het Menebacomplex er uit komt te zien Afbeelding  van Mecanoo architecten: hoe het Menebacomplex er uit komt te zien. (Klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Mooi resultaat dankzij snelle samenwerking tussen gemeente en ontwikkelaar 

Oktober 2019

In april dit jaar sloten Zaanstad en Waterland Real Estate een intentieovereenkomst. Dankzij een  intensieve samenwerking is nu de anterieure overeenkomst al aan de beurt.

Ontwikkelaar Feike Siewertsz van Reesema: “We hebben nauw met de gemeente samengewerkt in wekelijkse scrumsessies. Zo hebben we in vier maanden tijd al deze uiteenlopende zaken vast kunnen leggen. Normaal duurt zo’n proces gemiddeld 1 tot 1.5 jaar.”


Nog wel rekening houden met onduidelijkheid rond stikstof

Zaanstad wil voortmaken met de woningbouw vanwege het grote tekort op de woningmarkt en de kans die dit terrein biedt. Tegelijkertijd zijn er landelijke ontwikkelingen op de stikstofdepositie waarvan de uitwerking nog niet volledig te overzien is. Feike Siewertsz van Reesema: “We hebben goede hoop dat er straks groen licht is, maar blijven realistisch. Daarom hebben we in de anterieure overeenkomst met verschillende scenario’s rekening gehouden.”

Wethouder Songül Mutluer: “In Zaanstad lopen we hier tegenaan, net als in heel Nederland. Richting het Rijk nemen we hier ook stevig stelling in, want de onduidelijkheid rondom stikstof kost tijd terwijl we met een enorme woningnood te maken hebben.”

Ondertekening anterieure overeenkomst  
8 oktober  2019Foto met projectteam Meneba met gemeente en ontwikkelaar

Foto tekenmoment intentieovereenkomst Meneba

Foto met handtekeningen onder intentieovereenkomst Meneba


op de foto: De Vlijt De Vlijt

Op de foto: het Menebacomplex vanaf de straatMeneba Wormerveer

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl