Nieuws 

Zaanstad wil nieuwe verdeling van de subsidie voor funderingsonderzoek

Gepubliceerd op 23 oktober 2019
Afbeelding

Woningeigenaren maken steeds minder gebruik van de subsidie voor funderingsonderzoek. Zaanstad past deze subsidie aan. Hiermee kunnen de eigenaren subsidie kiezen voor onderzoek óf subsidie voor maatregelen die horen bij funderingsherstel.  Met deze keuze wil de gemeente woningeigenaren. die al sterke vermoedens hebben van een slechte fundering, helpen om de fundering te herstellen in plaats van te onderzoeken. De gemeenteraad neemt over dit voorstel in december een besluit.

‘Bij de nieuwe ‘Subsidie Funderingsonderzoek Zaanstad’ wordt een bedrag voorafgaand aan het onderzoek overgemaakt. Hierdoor is onderzoek ook beschikbaar voor woningeigenaren die dit bedrag niet geheel zelf kunnen voorschieten,’ aldus wethouder Songül Mutluer. De mogelijkheid om subsidie voor funderingsonderzoek aan te vragen blijft behouden, tot maximaal 75% van de onderzoekskosten.

Subsidie voor direct  funderingsherstel

Woningeigenaren die direct tot funderingsherstel overgaan, kunnen subsidie aanvragen voor twee maatregelen die horen bij funderingsherstel. Dit kan via de nieuwe ‘Stappensubsidie woning verduurzaming’. Het betreft twee van de dertig duurzame maatregelen uit de regeling: het aanleggen van isolerend schuimbeton en vloerverwarming. Deze twee maatregelen horen bij funderingsherstel én dragen bij aan het verduurzamen van de woning. Ook brengen ze de energierekening omlaag.

Inzicht in de funderingen van Zaanse woningen

Zaanstad telt nog 7.500 vooroorlogse particuliere woningen op korte houten palen. Deze funderingen zijn aan vervanging toe, vanwege risico’s als rottende palen, scheuren en scheefstand. Via een uitgebreid netwerk van meetbouten houdt Zaanstad mogelijke verzakkingen bij. Op funderingen.zaanstad.nl kan iedereen de funderingskaart bekijken. Voor persoonlijk advies en informatie over subsidies kunnen woningeigenaren terecht bij het Funderingsloket van de gemeente Zaanstad via funderingsloket@zaanstad.nl of telefonisch: 075 - 655 22 27.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl