Nieuws 

Meneba: nieuw levendig woon-werkgebied

Gepubliceerd op 8 oktober 2019
Afbeelding

Op de plek van de fabrieken van Meneba in Wormerveer komt een nieuwe wijk: een bruisende buurt om te wonen, te werken en te recreëren. Op 8 oktober legden wethouder Songül Mutluer en ontwikkelaar Waterland Real Estate afspraken vast voor het ontwikkelen van dit bijzondere terrein. De herkenbare onderdelen, zoals Oude en Nieuwe Vlijt en de witte silo, blijven daarbij behouden en krijgen een andere bestemming.  

Er komen 622 woningen en 7.400 m2 aan voorzieningen, kantoorruimte, horeca en mogelijk ook een supermarkt. Wethouder Songül Mutluer: ‘Het wordt een plek met verschillende soorten woningen, bedrijvigheid en veel ruimte voor ontmoetingsplekken aan de Zaan. Tussen de gebouwen komen buurtpleintjes. Zo maken we gebruik van de prachtige ligging aan het water.’

Betaalbaar en duurzaam

Betaalbare huizen zijn in het plan heel belangrijk. Zeker 40% betaalbare woningen, waaronder 30% sociale huur en 10% BKZ-woningen (Betaalbare Koop Zaanstad) is de afspraak. Daarbij komt nog eens 25% middeldure huur. De rest  is vrije sector. In totaal gaat het om 152 grondgebonden woningen, 68 lofts en 402 appartementen. Duurzaamheid speelt een hele grote rol bij alle onderdelen van het plan.

Illustratie ideeen voor Menebacomplex

De eerste ideeën voor het Menebacomplex (klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Mooi resultaat dankzij snelle samenwerking tussen gemeente en ontwikkelaar 

In april dit jaar sloten Zaanstad en Waterland Real Estate een intentieovereenkomst. Dankzij een  intensieve samenwerking is nu de anterieure overeenkomst al aan de beurt. 

Ontwikkelaar Feike Siewertsz van Reesema: “We hebben nauw met de gemeente samengewerkt in wekelijkse scrumsessies. Zo hebben we in vier maanden tijd al deze uiteenlopende zaken vast kunnen leggen. Normaal duurt zo’n proces gemiddeld 1 tot 1.5 jaar.”


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl