Nieuws 

HvA-studenten presenteren onderzoeksresultaten

Gepubliceerd op 23 oktober 2019
Afbeelding

Begin september zijn studenten Bestuurskunde van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een onderzoek gestart naar vijf plekken in Zaanstad Noord. Hun onderzoek richtte zich vooral op de vraag hoe deze plekken moeten worden ontwikkeld. Afgelopen donderdag 17 oktober presenteerden ze hun eerste bevindingen aan team MAAK.Noord en wethouder Rita Noordzij. Er kwam een aantal leuke ideeën voorbij!

Voor het Gasfabriekterrein in Wormerveer is één van de voorstellen dat er een museum wordt gemaakt van de brandweerkazerne. Voor het Chromos/Vlaar terrein stelden de studenten een streetart museum voor en ook een microstad met allerlei innovatieve ontwikkelingen en samenwerking tussen jongeren en ouderen.
Aan de Marktstraat zouden de studenten graag een interventie willen ontwikkelen om jongeren en ouderen meer te verbinden. Ze noemden als voorbeeld De Bloesem in Wormerveer, waar een woonconcept tussen ouderen en jongeren zit.
Er kwam voor de Mercuriusstraat ook een heel wild idee voorbij: laat het terrein helemaal vollopen met water en maak daar eilandjes met huizen. “Dan komen wij wel in Krommenie wonen”. De studenten vonden het terrein erg moeilijk te bereiken, zowel voor de ondernemer als voor eventueel bewoners. Ook vonden ze de omgeving niet levendig genoeg.
Op Eiland Bloemendaal zien de studenten of een recreatiegebied voor zich of een fijn verzorgingstehuis, waarbij de bewoners de hele dag lekker in de natuur kunnen zijn en over het water kunnen turen. Vanuit de zaal kwam de opmerking voorbij of eenzame ouderen dat nu écht wel willen; staren naar een leegte?

Nog genoeg vragen te stellen en te onderzoeken voor de studenten. In november krijgen we de rapporten van de analyses en de interventies en op basis daarvan zal team MAAK.Noord een keuze maken die de studenten nog verder gaan uitwerken.

Wellicht loopt u de studenten een keer tegen het lijf! Vertel hen dan vooral hoe u de omgeving ervaart en hoe u het graag zou zien. 


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl