Nieuws 

Eerste Buitenpoort succes, straks ook Wormerveer?

Gepubliceerd op 5 december 2019
Afbeelding

De provincie Noord-Holland, gemeente Velsen en NS hebben samen met partners, bedrijven en bewoners het concept Buitenpoorten getest in de periode april tot november 2019. Buitenpoorten zijn stations op het snijvlak van stad en land, die als startpunt gebruikt kunnen worden om van het buitenleven te genieten. Uit de pilot blijkt dat Buitenpoorten inspireert!

Omwonenden, bedrijven en lokale overheden uit het hele land hebben interesse getoond om bij te dragen aan de ontwikkeling van het concept Buitenpoorten. Bezoekers aan Santpoort Noord zijn enthousiast over de omgeving. Wel missen ze nog een aantal voorzieningen op het station en in de omgeving om de bestemming comfortabel en aangenaam te kunnen verkennen. Zo is Santpoort Noord nu nog onvoldoende een ontmoetingsplek en bestemming voor recreanten. Met de ervaringen werken de partners het concept Buitenpoorten in de komende tijd verder uit.

Doel pilot

Doel van de pilot was om te onderzoeken wat er nodig is om van een station een Buitenpoort te maken. Alle ervaringen uit deze pilot worden gebruikt om zowel Santpoort Noord als ook andere kansrijke stations in Noord-Holland nabij landschap tot Buitenpoorten in te richten. Een van die kansrijke plekken is station Wormerveer. 

Wat is een Buitenpoort?

Buitenpoorten zijn stations op het snijvlak van stad en land, die als startpunt gebruikt kunnen worden om van het buitenleven te genieten. Door via marketing bekend te maken dat het landschap vlakbij is en door van de stations toegankelijke en aantrekkelijke plekken te maken om te verblijven en de omgeving te verkennen. Dat kan door het beter laten aansluiten van het station en de stationsomgeving op het landschap en ook door extra voorzieningen op of dichtbij het station. Meer informatie is beschikbaar op de website.

Samenwerking

Buitenpoorten is een initiatief van de provincie Noord-Holland, NS, Metropoolregio Amsterdam, gemeente Velsen en Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Daarnaast wordt samengewerkt met psCity, ProRail, Bureau Spoorbouwmeester, Staatsbosbeheer, lokale ondernemers, organisaties en bewoners.

Lees meer

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl