Nieuws 

Banhof wordt Bannehoven

Gepubliceerd op 22 januari 2019
Afbeelding

Het inrichtingsplan voor de nieuwe woonbuurt Bannehoven is gepresenteerd door de klankbordgroep. Er komen veel verschillende woningen: klein en groot, koop én huur. Dertig procent sociale huurwoningen. Woningen voor jongeren, startende gezinnen en senioren én ruimte voor nieuwe woonvormen zoals kangoeroewoningen. 

‘De Bannehoven is een nieuwbouwproject dat staat voor de ambities van dit college’. Dat zei wethouder Songül Mutluer (Bouwen en Wonen) dinsdagavond bij de presentatie van het inrichtingsplan van de nieuwe woonbuurt in Zaandijk. De wethouder kreeg samen met directeur Harm Janssen van ontwikkelaar BPD-T&G het inrichtingsplan aangeboden door de klankbordgroep, de groep bewoners en bedrijven uit de buurt die heeft meegedacht over de plannen. De inbreng van de buurt is met name te zien bij de plannen voor de openbare ruimte, waar veel aandacht is uitgegaan naar de inrichting van het plein (waaronder een shared space zodat een goede verbinding ontstaat tussen plein en winkels) en de inrichting van het parkje aan de Elvis Presleystraat. Mutluer: ‘Het is een heel bijzonder en goed verlopen proces geweest, waar we zeker mee willen doorgaan. De bijdrage van de klankbordgroep is echt van wezenlijk belang.’

Woningen voor veel doelgroepen

‘De Bannehoven’ komt op de plek waar voorheen het gemeentehuis van Zaanstad stond, de Bannehof. Ontwikkelaar BPD-T&G won de door de gemeente uitgeschreven competitie. De nieuwe woonbuurt telt straks 153 woningen.

Het plan kent een breed programma aan typen woningen, waarbij voor veel doelgroepen wordt gebouwd. Er zijn zeven basis woningtypes. Deze zijn geschikt voor jongeren (beneden-bovenwoningen), senioren, startende gezinnen, middengroepen, inwonende ouders (met zogenaamde kangoeroewoningen) of studerende kinderen en werken aan huis. Er zijn verschillende gebouwen met levensloopbestendige plattegronden. Deze zijn aantrekkelijk voor senioren, maar je kunt hier ook jong beginnen en als senior nog wonen.
Het plan krijgt verder zowel huur- als koopwoningen en er is ruimte voor zelfbouwwoningen (12 stuks). Dertig procent van de woningen is sociale huur. De woningen variëren van klein (45 m2), midden (85-110 m2) tot groot (> 130 m2).

Eerste paal begin 2020 de grond in

Het ontwerptraject duurt nog ruim een half jaar. In die periode moet ook het bestemmingsplan worden vastgesteld. De start van de verkoop wordt verwacht in de tweede helft van 2019. De bouw begint naar verwachting in het voorjaar van 2020. Als alles mee zit krijgen de eerste nieuwe bewoners de sleutel in de eerste helft van 2021.

De Bannehoven is een van woningbouwprojecten uit de door dit college vastgestelde Top 16. Deze projecten krijgen prioriteit wat betreft gemeentelijke begeleiding om zo tempo te maken met de woningbouwproductie. Dit college heeft de ambitie om 1000 nieuwe woningen per jaar te bouwen, waarvan 300 sociale huurwoningen. De Bannehoven levert een belangrijke bijdrage aan de realisatie van die ambitie.

Wethouder Mutluer: ‘De plannen voor De Bannehoven laten zien dat het ons niet alleen om kwantiteit gaat. We willen ook echt kwaliteit toevoegen aan de stad en dat gebeurt hier. Met prachtige woningen in een prachtige omgeving. Als ik de tekeningen zie, durf ik te stellen dat niet alleen de toekomstige bewoners, maar de hele wijk en heel Zaanstad straks onder de indruk zullen zijn van deze nieuwe woonbuurt op de plek van het oude gemeentehuis.’

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl