CNCPT

CNCPT is een collectief van artistieke jongeren uit Zaanstad met verschillende doelen. Een van deze doelen is jongeren betrekken in sociaal-maatschappelijke projecten en aan deze projecten artistieke input geven. Eind 2019 is Ella John, onderdeel van dit jongerencollectief, voorgesteld aan het team van MAAK.Noord om een samenwerking aan te gaan. Door een creatieve en persoonlijke invulling te geven aan dit onderzoek hebben rond de 20 jongeren hun stem gedeeld. Middels deze gesprekken weet het team van MAAK.Noord beter wat er onder jongeren leeft. Wat zij ervaren als voor- en nadelen, wat hun idealen zijn en wat de jongeren in hun woonplaats vinden ontbreken.

Zichtbaarheid en duurzaamheid belangrijk voor het collectief
De gesprekken zijn niet alleen gedeeld met de gemeente om mee te nemen in het opstellen van het perspectief, maar worden ook verwerkt tot een online-magazine. Deze wordt op de instagram van CNCPT uitgebracht. De foto’s vormen samen een foto-expositie. Gekeken wordt hoe deze expositie in 2021 vorm kan krijgen.  

Ella John: 'Ik vind het leuk om te zien dat er ruimte wordt gemaakt voor inspraak van jongeren in projecten als deze en dat ik de kans heb gekregen van dit onderzoek meer te maken dan een enquête. Voor mij is in samenwerkingen als deze de duurzaamheid erg belangrijk. Zo zijn we gekomen op het idee er een foto-expositie van te maken. Normaal vinden er veranderingen plaats zonder de behoefte van de jongeren hierin mee te nemen. Of er worden beloftes gemaakt die niet worden nagekomen. De jongeren waren erg enthousiast en gaven aan het belangrijk te vinden dat ze zelf ook inspraak hebben in projecten als deze.

Ook is het mooi om te zien dat er bij de gemeente steeds meer interesse is in het betrekken van jongeren. Zo gaan we met de online-bijeenkomst ook in op het onderzoek ‘ontmoeten’ en hopen wij erachter te komen hoe en waar jongeren elkaar willen ontmoeten. In een meeting met Imane (Gemeente Zaanstad) kwamen we namelijk erachter dat dit een mooie aansluiting is op het onderzoek over wonen” 

Terug naar het foto-overzicht

Foto Ella JohnElla John
Fotograaf: Lieve de Boer

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl